Krátká sonda do nakousnutého světa

Eva včera odjela na tři týdny do Číny, vypukla vedra a vůbec to teď nějak poslední dobou nestojí za moc. Její odjezd mne nenaplnil nijak velkým nadšením, ale tak nějak chápu, že vyštěkat a zpohlavkovat takové množství dodavatelů prostě nějaký čas zabere a tak nějak to k její práci patří. Nicméně před odjezdem mi dala jeden jabkokrám, abych se zabavil a nevymýšlel po dobu její nepřítomnosti nějaké vylomeniny, podobně jako když pouštíte při odchodu do práce rádio psovi, aby se necítil v bytě osaměle.
Takže, to je on.
Tedy přesněji řečeno býval.
Tady si to zasluhuje trochu vysvětlit. Víte, já k jabkověcem nemám, na rozdíl od Evy, vztah absolutně žádný. Při spatření věcí s nakousnutým jablkem na kabátě nemám žádný důvod k bouřlivému jásotu, ani ke křivení tváře pohrdáním – prostě – jde to tak nějak mimo mne. Chápu, že jsou militantní zastánci této značky, stejně jako její odpůrci – nicméně jakkoliv vnímám argumenty z obou stran, prozatím jsem neshledal žádný důvod se touto problematikou nějak zaobírat. Z mého pohledu je cena versus užitečnost v dost výrazném nepoměru a tedy jsou pro mojí maličkost jiná řešení zajímavější. Pokud někdo však shledává investici do této značky důležitým, koneckonců jsou to jeho peníze, a nevidím jediný důvod, proč si neudělat radost něčím, co ho potěší.
Tedy jsem dostal hračku, řekl si, že když to kupuje pořád tolik lidí, k něčemu užitečnému to být musí – a zahájil experimenty.
Není.
Tady je třeba říct, že jsem tomu dal čas a opravdu se snažil tomu přijít na chuť. Je třeba podotknout, že se jedná o tento konkrétní výrobek, s jiným zkušenost nemám a jestli všechno půjde dobře, tak ani mít nebudu. Nevylučuji ani možnost, že vše je dáno tupostí autora článku, ale když potřebujete googlit každý krok, aby jste přinutili MP3 přehrávač k tomu, aby alespoň předstíral, že dělá to co chcete, bude asi něco zásadně špatně.
Jabkokrám měl velikost o něco málo větší, než je krabička od sirek, byl lehký, placatý a údajně chytrý. Podle mě byl blbej jak pučtok, na všechno potřeboval něco extra a po třech dnech používání jediné, co ve mě okamžitě nevzbuzovalo cholerické záchvaty byly hodiny, což při ceně něco přes pět tisíc mi přijde jako docela drahý špás.
Předně někdo z jabkofirmy je přesvědčený o tom, že pauza a stop je totéž. Hudbu, obrázky, či filmy dostanete do jabkokrámu jen přes jabkoaplikaci a to ještě jen v tom případě, že u toho provádíte nějaký temný rituál, ve kterém hraje roli podřezání černého kozla, spousta svíček, játra vačice a kravata sociálního demokrata. Mazat cokoliv přímo z přístroje není možné jinak než přes software, a o nějaké kompatibilitě si nechte jen zdát. Prostě co jabkokrám schvátí, je tam pohřbeno na věky věků a myslím, že kdybych se snažil, dokážu tam najít pohřbenou a zakonzervovanou v časoprostorové smyčce i zakládací listinu Univerzity Karlovy.
Eva kdysi jasně definovala stupně nepoužitelnosti software, a to sice následujícím způsobem:
Dementní software
Úplně dementní software
Úplně dementní software v čínštině.
Proti tomu celkem nelze nic namítat, nicméně tvůrce této konkrétní verze iSoftware sice o věcech jako standard, logika, intuitivní ovládáni a design možná slyšel, nicméně z nějakého důvodu se rozhodl, že tohle je jen pro blbečky, a tedy to celé pojme jinak. Učinil to velmi vehementně, a chápu, že touha odlišit je veliká, ale v tomto případě mi poněkud uniká konkrétní důvod. Jsem toho přesvědčení, že by si autor iSoftware skutečně zasloužil speciální stupeň, protože na to, abyste zjišťovali každý manévr na internetu, to už vyžaduje dost specifickou povahu.
Nebudu Vás napínat, po týdnu používání letěl jabkokrám oknem do Vltavy, protože na něco podobného nemám nervy. Po celou dobu používáni jsem nepřišel na nic, co by můj mobil neuměl lépe, rychleji, nebo logičtěji. Samozřejmě s dodatkem, že na rozdíl od jabkokrámu umí navíc ještě fotit a telefonovat.
Poslání z dnešního příspěvku není žádné – zkušenosti jsou subjektivní povahy a možná, že kdybych do ruky dostal jiný druh jabkokrámu, budu nadšený. V této chvíli jsem však přesvědčený o tom, že pro tuto věc já prostě žádné praktické využití neshledávám a i nadále nemám žádný důvod zmíněnou značku vyhledávat.
A vlastně je tu poselství:
Pokud jedete na nějakou dobu do Číny, přesvědčte se nejprve, zda bude dotyčné lidi hračka bavit, protože hrozí nebezpečí, že si najdou něco zábavnějšího, než je nakousané ovoce.

5 thoughts on “Krátká sonda do nakousnutého světa

  1. Teda, já do Číny nejedu, ale v prosinci mi z Číny přišel úžasný čínský krám, který někteří nazývají chytrým telefonem a já prostě jen obrovským pádlem. Takže pokud do Číny, tak jedině pro funkční elektroniku :-) A velice levnou :-)

  2. [1]: Jiste:-) Puctok je takova ta tyc, co se s ni cisti hlavne vojenskych pusek. Tenhle primer se stal popularni za prvni svetove valky. pokusim se dohledat nejaky odkaz. ;-)

  3. Také nechápu, co na iblbostech všichni vidí… Jsem naprostý odpůrce a nestydím se za to! :D

Comments are closed.